Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

 

ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ

Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

 

Κείμενο-φωτογραφίες: Βάλια Πετράκη.

 

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε και εφέτος η Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, του Συμβόλου Μαρτυρίου και Θυσίας, αλλά παράλληλα και της σωτηρίας κάθε Χριστιανού. Η Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, στις 14 του Σεπτέμβρη, είναι η πρώτη μεγάλη Δεσποτική Εορτή του Εκκλησιαστικού Έτους και μία από τις μεγαλύτερες της Χριστιανοσύνης.

 

   Εκατοντάδες πιστοί ανηφόρισαν και εφέτος στο Λόφο του Τιμίου Σταυρού της πόλεως Ρεθύμνης, εκεί όπου βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι, το οποίο είναι αφιερωμένο στο Σύμβολο της Ορθοδοξίας. Ένα από τα Ιερά Προσκυνήματα της πόλης μας, το οποίο οι Ρεθυμνιώτες ευλαβούνται ιδιαίτερα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας προσήλθαν με ευλάβεια και απόλυτη τάξη για να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί. Στο κέντρο του Ναού δέσποζε ο Τίμιος Σταυρός. Με κατάνυξη και υπομονή περίμεναν οι πιστοί να προσκυνήσουν.

   Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Τετάρτη 14η Σεπτεμβρίου 2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από Κληρικούς της Μητροπόλεώς μας. Την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού έκαμε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Πανάρετος Ψαραύτης, Μέγας Ιεροκήρυξ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

 

 

Αγάπη και συγχωρητικότητα·

αυτά τα δυο πήγασαν από τον Σταυρό

 

   Στο κύρυγμά του ο Επίσκοπός μας  είπε: «Η αήττητος, και ακατάλυτος, και θεία δύναμις του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού, μη εγκαταλίπης ημάς τους αμαρτωλούς», όπως ψάλλομε τόσο όμορφα σε εκείνο το ωραίο τροπάριο που είναι γραμμένο για τον Τίμιο Σταυρό. Και δεν θα μας εγκαταλείπει μόνο αν καταλάβομε τι εκφράζει τελικά αυτό το Σύμβολο. Αυτό το Σύμβολο που μετατράπηκε από όργανο καταδίκης και θανάτου σε Σύμβολο της Ελευθερίας και της Ανάστασης. Αρκεί να καταλάβομε πως ο Σταυρός είναι τελικά μια ανοικτή αγκαλιά για όλους μας. Για όλους τους «κοπιώντες και πεφορτισμένους» αυτής της ζωής, για όλους τους αμαρτωλούς.

   Ένας όμορφος ύμνος που ψάλλομε τη Μεγάλη Παρασκευή λέει προς τον Χριστό: «Ήπλωσας τας παλάμας, και ήνωσας τα το πριν διεστώτα». Αυτό που έκαμες, λέμε στον Χριστό, επάνω στον Σταυρό ήταν να ανοίξεις τις παλάμες Σου, να τις κάνεις μια ανοικτή αγκαλιά και να ενώσεις όλα τα μέχρι τότε «διεστώτα», όλα τα διαχωρισμένα, και να δώσεις μια θαυμαστή ενότητα. Την ενότητα αυτή που λέγεται Εκκλησία, την οποία ζούμε όλοι μας. Ο Σταυρός λοιπόν -έτσι θέλω να Τον δείτε σήμερα καθώς μας Τον προβάλλει η Εκκλησία- είναι μια ανοικτή αγκαλιά. Και αν θέλομε να είμαστε και εμείς Χριστιανοί πρέπει να είμαστε το ίδιο: μια αντοικτή αγκαλιά. Και πάνω στον Σταυρό πρέπει να βλέπομε ένα βιβλίο ανοικτό, το οποίο γράφει δύο λέξεις. Στην οριζόντιά του διάσταση την λέξη ΑΓΑΠΗ και στην κάθετη την λέξη ΣΥΓΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Γιατί αυτά τα δύο πήγασαν από τον Σταυρό. Εκείνος επάνω στον Σταυρό μάς δίδαξε λέγοντας για τους σταυρωτές του: «Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι». Και εμείς, οι αληθινοί μαθητές Του, έχομε να λιτανεύσομε σε αυτήν την ζωή το δικό Του μήνυμα επάνω στον Σταυρό, αλλά και την δική Του εντολή λίγο πριν από τον Σταυρό: «Από αυτό θα σας γνωρίζουν όλοι ότι είσθε αληθινοί μαθητές μου, εάν έχετε μεταξύ σας αγάπη».

   Θέλω λοιπόν σήμερα να σας ζητήσω να διαβάζετε πάντα στον Σταυρό αυτές τις δύο λέξεις: αγάπη και συγγνώμη. Αυτά τα δυο πήγασαν από τον Σταυρό. Χωρίς αυτά τα δυο δεν μπορούμε να ζήσομε ως άνθρωποι. Χωρίς αυτά τα δυο, δεν μπορούμε να λεγόμαστε Χριστιανοί και μέλη της Εκκλησίας. Και αλλοίμονο αν δεν τα έχομε, τότε θα γίνομε θηρία και θα κατασπαράξει ο ένας τον άλλο. Αγάπη λοιπόν και συγγνώμη για όλους και για όλα. Να αγαπούμε, να συγχωρούμε και να προχωρούμε. Αυτό είναι το Πολίτευμα του Σταυρού. Αυτό το μήνυμα θέλω να πάρετε. Διαφορετικά, έχομε το πολίτευμα του εγωισμού, το οποίο είναι αντίθετο προς το Πολίτευμα του Σταυρού. Μόνο αυτό θέλω να θυμάστε από τα χείλη του Επισκόπου σας σήμερα, αυτήν την μεγάλη ημέρα και από αυτήν την Πανήγυρη. Εδώ, στον Ναό αυτό, τον οποίο κάποιες άλλες εποχές ανήγειρε η ευλάβεια των προγόνων μας με την πρωτοβουλία ανθρώπων αγιασμένων, τους οποίους είθε να έχει ο Θεός στην αγκαλιά Του. Δόξα τω Θεώ που μας δίδουν και σήμερα αυτήν την ευλογία όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν περάσει διαχρονικά από τούτο το μετερίζι της Πίστης, από τούτον τον αληθινό πνευματικό φάρο του Ρεθύμνου. Την ευλογία να είμαστε μαζί, να συλλειτουργούμε και να δεχόμαστε το μεγάλο δώρο του Σταυρού, την κοινωνία των προσώπων μας, όπως αυτή καταξιώνεται μέσα στην Θεία Λειτουργία».

 

Δεν υπάρχει Χριστιανός χωρίς σταυρό

 

   Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του, ο Σεβ. κ. Ευγένιος είπε στους πιστούς: «Να σηκώνετε όλοι με ελπίδα, με αισιοδοξία, με χαρά, με θάρρος και με υπομονή τους σταυρούς σας. Δεν υπάρχει Χριστιανός χωρίς σταυρό. Όπως ο Χριστός σήκωσε πρώτος τον Σταυρό Του, έτσι και εμείς οι Χριστιανοί. Και αν δεν θέλομε σταυρούς, τότε απλά λέμε πως δεν θέλομε να είμαστε Χριστιανοί. Ο Χριστός δεν μας έδωσε ψεύτικες ελπίδες, πως η Ανάσταση κερδίζεται χωρίς Σταυρό. Γι᾿ αυτό και πρώτος Εκείνος σήκωσε τον δικό Του και έγινε υπόδειγμα για όλους εμάς. Υπόδειγμα καρτερίας, αλλά προπάντων ανοχής, υπομονής, πραότητας και των δύο αυτών λέξεων που σας είπα: αγάπης και συγγνώμης, οι οποίες, σας παρακαλώ πατρικά, να μην σας λείπουν ούτε ένα δευτερόλεπτο της ζωής σας».

 

 

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες