Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

Η Δ΄ ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ*

 

Την Τετάρτη 9η Σεπτεμβρίου 2015, στον δημοτικό πολυχώρο εκδηλώσεων «Σπίτι τού Πολιτισμού», στην παλαιά πόλη του Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ευγένιο και τον Δήμαρχο Ρεθύμνου τα Εγκαίνια τής Δ΄ Εκθέσεως Αγιογραφίας τής Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, η οποία εφέτος λειτουργεί στα πλαίσια των εικαστικών εκδηλώσεων τού 27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ τού Δήμου Ρεθύμνου.

   Η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου πραγματοποιεί για τέταρτη συνεχή χρονιά την καθιερωμένη πλέον Έκθεση Αγιογραφίας, η οποία διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο τού έτους 2012, με αφορμή την Επίσκεψη τού Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για την τέταρτη Έκθεση Αγιογραφίας, η οποία εφέτος έχει ενταχθεί στις εικαστικές εκδηλώσεις τού 27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ τού Δήμου Ρεθύμνου. Στην Έκθεση συμμετέχουν πολλοί Αγιογράφοι, οι οποίοι είτε δραστηριοποιούνται στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου είτε έλκουν την καταγωγή τους από αυτήν.

   Το περιεχόμενο τής έκθεσης συνθέτουν αγιογραφίες, φιλοτεχνημένες, κατά βάση, με την παραδοσιακή τεχνική και τεχνοτροπία, καταξιωμένων αγιογράφων τού τόπου μας, που με τις φορητές εικόνες και τοιχογραφίες τους, με θρησκευτικό ήθος και σύνεση διακονούν την Εκκλησία- συχνά μάλιστα ανά τον κόσμο- και προσφέρουν την τέχνη τους ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού, πίστης, αφοσίωσης και ανάγκης για συνέχιση τής καθ’ όλα σύγχρονης Ορθόδοξης Βυζαντινής παράδοσής μας. Άλλοι, πάλι, αγιογράφοι, από τους εκθέτοντες στην εν λόγω Έκθεση, έχοντας το βυζαντινό εικαστικό σύστημα ως ασφαλή βάση αφετηρίας φαίνονται, συχνά, να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες που αυτό τους παρέχει, για να εκφραστούν, χωρίς όμως και να περιορίζονται, πάντοτε, από αυτό αυστηρά, μέσα από μια διάθεση ελεύθερης ερμηνείας και δημιουργίας, χωρίς συντηρητισμό και αυτοπεριορισμούς, ενώ από την ίδια έκθεση θεωρούμε ότι δεν απουσιάζουν και έργα νάιφ καλλιτεχνών, στα οποία η δημιουργική πράξη φαίνεται, ίσως, ακόμα πιο τολμηρή, άμεση, ειλικρινής και ανεπιτήδευτη.

   Η βυζαντινή εικόνα εμπεριέχει την αμεσότητα τής απτότητας και μια σχετικότητα που συγκινεί άμεσα και απόλυτα τον «αναγνώστη». Κατέχει το ξεχωριστό στοιχείο που διαθέτει η δύναμη τής ατομικότητας και εκδηλώνει την αφοσίωση τού δημιουργού της στο ιδεατό... Σύμφωνα με τη δογματική έννοια της εικόνας, όπως τη σημειώνει ο Λ. Ουσπένσκη«η εικόνα είναι μια θεολογία που εκφράζεται μέσα από σχήματα και χρώματα που τα βλέπει το μάτι», και ως σκοπόν της έχει να φωτίσει τις σκοτεινές ψυχές των ανθρώπων ή, σύμφωνα με τον Άγιο Γρηγόριο τον Νύσσης, η εικόνα είναι: «Ζωγραφία σιωπσα ν τοίχλαλε δε πλείονα καί φελιμώτερα».

   Ιδιαίτερες ευχές και ευχαριστίες σε όλους τού αγιογράφους τής εν λόγω 4ης Έκθεσης Αγιογραφίας τής Μητροπόλεώς μας για τη γόνιμη και δημιουργική αυτήν παρουσία τους στον χώρο τής Ορθόδοξης Αγιογραφίας. Ο πολιτισμός και η διαφύλαξη τής πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελούν κεφάλαιο, στο οποίο επενδύουμε για το μέλλον τού τόπου και της Εκκλησίας μας. Στόχος μας είναι η τέχνη, η κάθε μορφής τέχνη, να φτάσει παντού, να σταθεί ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους και- στην περίπτωση αυτήν τής αγιογραφίας- ανάμεσα στον πιστό τού Θεού λαό, να διαποτίσει την καθημερινότητα και αγιότητά του και να τού γίνει τρόπος ζωής, που θα τον βοηθά στη λυτρωτική επαφή του με το θείο.

   Η Έκθεση Αγιογραφίας τής Ιεράς Μητροπόλεώς μας θα λειτουργεί έως και την 21η Σεπτεμβρίου 2015, καθημερινά από 10:00 π.μ. έως 1:00 μ.μ. το πρωί και από 6:00 μ.μ. έως 9:00 μ.μ. το βράδυ.

   Αξίζει τον κόπο να την επισκεφθούμε.

 

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του Ρεθύμνου «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ».

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες