Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

Ἡ παρουσία καί ἡ διακονία τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου σήμερα

          H Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου περιλαμβάνει στη δικαιοδοσία της έντεκα (11) Ιερές Μονές με τα Μετόχια τους, εκατό μία (101) ενορίες, εβδομήντα εννιά ναούς κοιμητηρίων (79), τριακόσια εξήντα οκτώ (368) παρεκκλήσια και τριακόσια εξήντα έξη (366) εξωκκλήσια. Οι Ιεροί  Ναοί αυτοί μαζί με τα άλλα εκκλησιαστικά κτίσματα, που παραμένουν σε αχρησία, υπερβαίνουν τους επτακόσιους (700). Οι εν ενεργεία εφημέριοι-κληρικοί της ανέρχονται σε εκατόν δέκα τέσσερις (114), Εφημέριοι:ΠΕ 45, ΤΕ 17, ΔΕ 49, ΥΕ 3. Άγαμοι 16, έγγαμοι 98, Διάκονοι 2, ενώ οι συνταξιούχοι σε είκοσι έξη (26). Εκτός από τον κλήρο, τα λαϊκά μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων και οι συνεργάτες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διακονία της εκκλησίας ξεπερνούν τα χίλια πρόσωπα. Το έμψυχο αυτό δυναμικό με επικεφαλής το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, προσφέρει καθημερινώς τη μαρτυρία της πίστεως και τη διακονία της αγάπης με την ευρύτατη πνευματική και φιλανθρωπική διακονία που αναπτύσσει θεμέλιο και αφετηρία τόσο της ορθής μαρτυρίας της πίστεως όσο και της διακονίας της αγάπης αποτελεί τη Θεία λατρεία και κέντρο τους τα ιερά μυστήρια με κορυφαίο το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, όπου ο άνθρωπος ανακαινίζεται, χαριτώνεται και αγιάζεται εν Χριστώ, εκδηλώνοντας την εν Χριστώ ζωή του ως αγάπη και διακονία προς τον συνάνθρωπο. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας (Θεία Λειτουργία) τελείται σε όλους τους ενοριακούς Ναούς, τις Ιερές Μονές και πολλά παρεκκλήσια απαραιτήτως κάθε Κυριακή πρωί, όπως επίσης στις εορτές των αγίων καθώς και τις υπόλοιπες ημέρες που προβλέπεται από το τυπικό της Εκκλησίας. Η Θεία Λειτουργία τελείται επίσης καθημερινά και εκ περιτροπής στους Ιερούς Ναούς της πόλεως Ρεθύμνης και εκτάκτως έπειτα από επιθυμία των πιστών ή προγραμματισμό από την καθεμιά ενορία. Το τελευταίο συμβαίνει συνήθως στην περίπτωση τελέσεως της Θείας Λειτουργίας κατά τις βραδινές ώρες και το συνδυασμό της με αγρυπνία. Σε όλες τις Ιερές Μονές και πολλές ενορίες, ιδίως του Ρεθύμνου, τελείται καθημερινώς τα απογεύματα η Ακολουθία του Εσπερινού και εκτάκτως η Ιερά Παράκλησις, το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου ή η Ακολουθία του Αγιασμού κάθε πρώτη του μηνός.
            Στα πλαίσια της πλούσιας πνευματικής διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως, πρωτεύουσα θέση κατέχει η διακονία του λόγου του Θεού με το Θείο κήρυγμα, το οποίο καλλιεργείται συστηματικά από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, όπου ιερουργεί ή χοροστατεί, καθώς και από εντεταλμένους γι’ αυτό κληρικούς και λαϊκούς ιεροκήρυκες. Το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως (Μετανοίας), καθώς και η εν γένει πνευματική καθοδήγηση του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας τελείται από τους εφημέριους-πνευματικούς. Στα πλαίσια της πνευματικής καθοδηγήσεως των πιστών λειτουργεί και το «Γραφείο Αιρέσεων», το οποίο σκοπό έχει την ενημέρωση των πιστών γύρω από τις ποικίλες αιρέσεις που δρούν στη χώρα μας, αλλά και την  προστασία τους απ’ αυτές με την κυκλοφορία εντύπου κυρίως υλικού ή την οργάνωση ειδικών, γύρω από τη διδασκαλία και τη δράση τους, ομιλιών. Για την κατήχηση και την ορθόδοξη αγωγή των νέων της, η Ιερά Μητρόπολις διαθέτει ειδικό «Γραφείο Χριστιανικής Αγωγής Νεολαίας». Σ’ αυτό ανήκει η ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία κατηχητικών σχολείων στις ενορίες με υπεύθυνους τους εφημέριους και η λειτουργία της «Συνάξεως Νέων» της Ιεράς Μητροπόλεως. Στις κτιριακές εγκαταστάσεις του λόφου του Τιμίου Σταυρού (δίπλα από το Επισκοπείο) φιλοξενείται η εκπαιδευτική μονάδα του «Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες ΑΓΑΠΗ». Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ρεθύμνης λειτουργεί επίσης το κέντρο συμπαραστάσεως στη μητέρα «ΕΛΠΙΔΑ». Στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, στο λόφο του Τιμίου Σταυρού λειτουργεί η «Σχολή Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής» της Ιεράς Μητροπόλεως. Η Ιερά Μητρόπολις διαθέτει ακόμη υπηρεσίες για την ποιμαντική υποστήριξη των Ασθενών, του Στρατού, της Ελληνικἠς Αστυνομίας και του Τουρισμού. Λειτουργεί επίσης «Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής», με σκοπό τη συλλογή χρημάτων, ρουχισμού και άλλων μέσων για την ενίσχυση της ιεραποστολικής προσπάθειας του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανά την υφήλιο.
             Για την πνευματική οικοδομή των πιστών χρησιμοποιούνται όλα σχεδόν τα σύγχρονα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως που εκπέμπει στη συχνότητα των 93,6 μεγακύκλων στα FM αναμεταδίδει προσωρινά και μέχρι την αυτοδύναμη λειτουργία του το πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησία. Η ετήσια εύχρηστη έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως αποτελεί το καλαίσθητο εγκόλπιο «Ημερολόγιον» της. Στην πνευματική της διακονία έχει, επίσης, εντάξει η Ιερά Μητρόπολις την έκδοση του περισπούδαστου επιστημονικού περιοδικού «Νέα Χριστιανική Κρήτη» όπου φιλοξενούνται επιστημονικού χαρακτήρα άρθρα και βιβλιοκρισίες που αναφέρονται ειδικά στην Εκκλησιαστική Ιστορία της Κρήτης και γενικότερα στην ιστορία της μεγαλονήσου. Ως παραρτήματα του περιοδικού εκδίδονται επίσης εγνωσμένως αξίας διδακτορικές διατριβές ή μονογραφίες που συμβάλλουν στην ανάδειξη και προβολή της ιστορίας, καθώς και της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας. Για τη φύλαξη και προστασία των πνευματικών θησαυρών της Εκκλησίας της περιοχής λειτουργούν επτά συνολικά Εκκλησιαστικά Μουσεία.
             Η φιλανθρωπική διακονία, ως έμπρακτη έκφραση αγάπης προς το συνάνθρωπο, ασκείται, επίσης συστηματικά από την Ιερά Μητρόπολη με επιτελικούς φορείς το «Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο» που λειτουργεί καθημερινά για τις έκτακτες ή τις πάγιες ανάγκες των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας. Για την αποτελεσματικότερη άσκηση της φιλανθρωπίας της η Ιερά Μητρόπολις έχει συστήσει επίσης Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία.
             Ένας άλλος τομέας φιλανθρωπικής διακονίας, τέλος, είναι η οργάνωση συσσιτίων στο Ρέθυμνο όπως: α) η «Παιδική Εστία» του Ιερού Ναού Κυρίας των Αγγέλων, β) η «Παιδική Στέγη» του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, καθώς και γ) η «Χριστιανική Γωνιά» στον Ιερό Ναό Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων.

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες