Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

 

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ

ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΠΟΛΕΩΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Κυριακή Α΄ Νηστειών, 5 Μαρτίου 2017

 

 

Κείμενο-φωτογραφίες: Βάλια Πετράκη.

 

Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους πιστών

γιορτάσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό η Κυριακή της Ορθοδοξίας

 

   Την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017, Α΄ Κυριακή των Νηστειών, εορτάζεται Πανορθοδόξως η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία πραγματοποιήθηκε το 843 μ.Χ. από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιό αυτής Μιχαήλ τον Γ΄ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή. Η Aγία αυτή ημέρα είναι ξεχωριστή, διότι, παρά το κατανυκτικό και πένθιμο κλίμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εορτάζει λαμπρά η Ορθοδοξία μας.

 

   Έτσι και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, με λαμπρότητα και κατάνυξη, παρουσία πλήθους πιστών, τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, πλαισιούμενος από τους εφημερίους του Ναού, Πρωτ. Χαράλαμπο Καμηλάκη και Πρωτ. Γεώργιο Μεταξαράκη. Στη συνέχεια, και κατά την τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων και ανεγνώσθησαν οι καθορισμένες περικοπές από το υπέρ της Ορθοδοξίας Συνοδικό.

 

Το Ρέθυμνο  μπορεί να καυχιέται για τους μεγάλους αγιογράφους του

 

   Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευγένιος αναφέρθηκε  στην ξεχωριστή αυτή εορτή της Ορθοδοξίας, η οποία αποτελεί θρίαμβο της Εκκλησίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η τιμή των Ιερών Εικόνων σχετίζεται άμεσα και αναπόσπαστα με τη λειτουργική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας. Ενώ δεν παρέλειψε να μνημονεύσει και να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους μεγάλους αγιογράφους του Ρεθύμνου. Ο Σεβασμιώτατος είπε μεταξύ άλλων:

   «Αυτήν την μεγάλη για την Εκκλησία ημέρα επιθυμώ να μνημονεύσω και τα ονόματα εκείνων των σπουδαίων αγιογράφων που γέννησε αυτός ο τόπος, το Ρέθυμνο. Μεταξύ των οποίων πρωτεύουσα θέση έχει ο ιερεύς Εμμανουήλ Τζάνες, του οποίου οι υπέροχες εικόνες φυλάσσονται στο Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας. Όλοι αυτοί οι αγιογράφοι διαχρονικά εδώ στο Ρέθυμνο, μεταφέροντας αυτή την ιερή τέχνη της εκκλησίας μας, μάς έδωσαν υπέροχα δείγματα της μοναδικής αυτής χαρισματικής τους ιδιότητας. Και δόξα τω Θεώ, το Ρέθυμνο μπορεί να καυχιέται για αυτούς. Γιατί σε όλο τον κόσμο υπάρχουν  δείγματα της τέχνης τους, που είναι καρπός της  ευλάβειάς τους,  της βαθειάς τους  πίστης και της αγάπης τους στην Εκκλησία και στα ζώπυρα του Ορθόδοξου Πολιτισμού».

 

Θρίαμβος της Ορθοδοξίας είναι η αναστήλωση του πεσμένου ανθρώπου

 

   Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ιεράρχης τόνισε ότι η γιορτή αυτή ονομάσθηκε Θρίαμβος της Ορθοδοξίας, λέγοντας: «Σήμερα,  αυτή την μεγάλη ημέρα, η Εκκλησία μας γιορτάζει την Αναστήλωση των Εικόνων και λίγο βαθύτερα την αναστήλωση της εικόνας του ίδιου του ανθρώπου, που είναι το ζητούμενο. Γιατί γιορτάζοντας την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων γιορτάζομε τελικά μέσα από οντολογικά  ανθρωπολογικό περιεχόμενο την αναστήλωση της εικόνας  του Θεού, που είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Γι’ αυτό χαιρόμαστε αυτή την γιορτή. Και γι’ αυτό τελικά την ονόμασαν κάποιοι  θεολόγοι Θρίαμβο της Ορθοδοξίας. Όχι με κοσμικούς όρους και κοσμικά κριτήρια. Αλλά γιατί θρίαμβος τελικά είναι η αναστήλωση του πεσμένου ανθρώπου. Θρίαμβος τελικά και χαρά των ουρανών είναι η μετάνοια του καθενός από εμάς. Αυτό λοιπόν, βαθύτερα και ουσιαστικότερα, γιορτάζομε αυτή την μεγάλη ημέρα. Για την αρχή του πνευματικού αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αυτό καλούμαστε να ενστερνιστούμε ως αληθινά πιστοί της Εκκλησίας. Ενωμένοι στο σώμα Της  και ζώντας αγαπητικά αυτήν την σχέση».

 

Η απονομή πτυχίου σε απόφοιτο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

 

   «Την ημέρα αυτή θελήσαμε να τιμήσομε και ένα άλλο άνθρωπο μιας άλλης ιερής τέχνης της Εκκλησίας μας. Αυτής της υμνολογίας και ψαλτικής. Αφού η Σχολή της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως μας, υπό την εμπνευσμένη διεύθυνση και καθοδήγηση του Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού μας Ναού κ. Ευαγγέλου Καπαϊδονάκη, μας έδωσε άλλο ένα εύχυμο καρπό της λειτουργίας της».

   Και μετά από μια σύντομη αναφορά του κ. Καπαϊδονάκη ο Μητροπολίτης κάλεσε τον δήμαρχο κ. Γεώργιο Μαρινάκη να επιδώσει το πτυχίο στον Γρηγόριο Παπαδοπετράκη,  ο οποίος  αποφοίτησε από την Σχολή. Αξίζει να σημειωθεί  ότι μαζί αποφοίτησε και ο αδελφός του π. Ευάγγελος Παπαδοπετράκης, εφημέριος της Σκεπαστής, που λόγω της ημέρας και των καθηκόντων στην ενορία του δεν μπόρεσε να παραβρεθεί ο ίδιος προκειμένου να το παραλάβει. Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη την οικογένεια του Γρηγόρη Παπαδοπετράκη, οι οποίοι ήταν παρόντες και φανερά συγκινημένοι για την χαρά των παιδιών τους.

 

 

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες