Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ

«ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ»

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

ΣΤΗ ΦΟΡΤΕΤΖΑ


   Με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου η Θεατρική Ομάδα της Μητροπόλεως παρουσιάζει για πρώτη φορά επί σκηνής το νέο θεατρικό έργο του κ. Γεωργίου Καλογεράκη με τίτλο «Διγενής Ακρίτας», σε δύο παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017 και ώρα 9:30 μ.μ. στο θέατρο «Ερωφίλη» της Φορτέτζας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

   Μαζί με τις παραστάσεις η Θεατρική Ομάδα θα καταθέσει το ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα με το κείμενο του έργου και πλήθος άλλων ιστορικών και επεξηγηματικών στοιχείων. Στο προλογικό του σημείωμα στο βιβλίο αυτό ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

   «Η Εκκλησία των Ρεθυμνίων, μέσα από τη Σύναξη των Νέων και Φοιτητών της Μητροπόλεώς μας, ανέδειξε, με πρωτοβουλία των ίδιων των παιδιών της, μια δυναμική Θεατρική Ομάδα, η οποία, με τις καταθέσεις ψυχής που επιχειρεί τα τελευταία δεκαέξι χρόνια, μας κάνει κάθε φορά και περισσότερο υπερήφανους. Τα παιδιά μας αυτά προτείνουν κάθε φορά μια διέξοδο στη σύγχρονη κοινωνική παθογένεια. Κι όπως έχομε τονίσει σε άλλη περίσταση, αυτά τα παιδιά είναι η χαρά μας, το καύχημά μας κι αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους ύπαρξης και άξονες διακονίας μας στον ευλογημένο αυτό τόπο.

   Στους τωρινούς καιρούς ζούμε «χρόνους δίσεκτους, με μήνες οργισμένους», κατά την αναφορά του δημοτικού άσματος. Και ο συγγραφέας, μέσα από το πρότυπο του Διγενή Ακρίτα, εκφράζει την αγωνία του για την έλλειψη ηγετών και πολεμιστών-αγωνιστών που θα καθοδηγήσουν τον λαό. Ο Διγενής Ακρίτας ταυτίσθηκε, τόσο από λόγιους όσο κι από τον λαό μας, με τον ίδιο τον Ελληνισμό, που στην περιδίνηση της Ιστορίας αγωνίζεται και παλεύει να αποφύγει τον εναγκαλισμό με τον θάνατο και τον αφανισμό και πάντα εξέρχεται νικηφόρος από τις μάχες, γιατί έχει στήριγμά του τον Ορθόδοξο Πολιτισμό και την πανάρχαια κληρονομιά αιώνων. Αυτά τον έχουν καταστήσει τροφοδότη και φάρο φωτεινό ολόκληρης της Ανθρωπότητας, όπως το εκφράζει κι ο απαράμιλλος στίχος του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά: «Δε χάνομαι στα Τάρταρα, μονάχα ξαποσταίνω, στη ζωή ξαναφαίνομαι και λαούς ανασταίνω!»

   Ο συγγραφέας δεν παραλείπει και στο παρόν του πόνημα να συνδέσει τη γραφή του με τον τόπο μας, όπως με ιδιαίτερη επιτυχία έκανε και σε προηγούμενα έργα του. Μεταφέρει τη δράση του Διγενή και στην Κρήτη, την εποχή της Αραβοκρατίας, όπου έρχεται αρωγός στον Νικηφόρο Φωκά για την απελευθέρωσή της.

   Ευχαριστούμε τον κ. Καλογεράκη και τον συγχαίρομε για τον πολύ κόπο της αγάπης του, που μας χαρίζει πολύτιμους πνευματικούς θησαυρούς. Ευχόμαστε με την ίδια δύναμη ψυχής να το συνεχίζει για πολλά ακόμη χρόνια. Μαζί με εκείνον και μέσα από το παρόν προλογικό σημείωμα ευλογούμε πατρικά, για μία ακόμη φορά, την προσπάθεια όλων των παιδιών της Θεατρικής Ομάδας της Μητροπόλεώς μας και ευχόμαστε για την ευόδωση και τη συνέχιση της προσπάθειάς τους αυτής στο μέλλον ...»

 

Οι συντελεστές του θεατρικού έγου είναι αναλυτικά οι παρακάτω:

    • Σκηνοθεσία: Αποστόλης Κουγιτάκης.
    • Σκηνικά: Γιάννης Τσάβαλος.
    • Κοστούμια-Εξαρτύσεις-Όπλα: Γιώργης Καλογεράκης.
    • Ραφή Κοστουμιών: Άρτεμις Ανδρεδάκη.
    • Μουσική: Αντώνης Ζαχαράκης.
    • Σπαθογραφίες-Κινησιολογία: Αποστόλης Κουγιτάκης.
    • Φωτογραφίες: Βασίλης Καλιοντζάκης.
    • Τεχνικός Σκηνής: Μαρία Αποστολάκη-Τζωρζινάκη.
    • Οργανωτική Στήριξη: π. Νικόλαος Νικηφόρος. 

 

Παίζουν: Αργύρης Νιπυράκης, Νίκος Τσουπάκης, Ειρήνη Λογιάκη, Γιώργης Αποκορωνιωτάκης, Γιάννης Τσάβαλος, Μανόλης Τζωρζινάκης, Ανδρέας Αποκορωνιωτάκης, Γιώργης Ανδρεδάκης, Μπάμπης Πατραμάνης, Νεκτάριος Μυρθιανός, Σταμάτης Γαβαλάς, Μαρία Χνάρη, Ηρακλεία Κουϊδή, Ιωάννα Σπαντιδάκη, Ιόλη Κουλούρη, Άγγελος Δασκαλόπουλος, Γιώργης Αλεξανδράκης, Δημήτρης Μπούνιας, Στάθης Γαγάνης, Μάρκος Πελαντάκης, Μανόλης Βαρούχας, Παντελής Βλαστός, Κωστής Μαστοράκης, Γιώργης Ρεράκης, Αποστόλης Κουγιτάκης.

Παιδιά: Μανόλης Μυρθιανός, Γιώργης Λελεδάκης, Γιώργης Τριπολιτάκης, Αμαρυλλίς, Άννα Τριπολιτάκη, Μαρία Μαρινάκη, Ελλήνοας Τσουπάκης, Χριστίνα Χνάρη.

 

   Η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου προσκαλεί όλους τους ανθρώπους του τόπου μας να παρακολουθήσουν το έργο «Διγενής Ακρίτας» και να επιβραβεύσουν ηθικά τα μέλη της Θεατρικής της Ομάδας, οι οποίοι καταβάλλουν ανιδιοτελώς επίμοχθες προσπάθειες για την πνευματική και πολιτιστική προαγωγή του.

 

 

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες