Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ –ΔΙΑΔΡΟΜΗ-ΣΤΟΙΧΕΙΑ 

 

         Η  Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ιδρύθηκε το έτος 1998, κατόπιν  του υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΚΑΤΕΧΝ/Δ/38734/10.08.1998 απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού με την επωνυμία : «ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ» και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 947/2Β/2.09.1998, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον κ. Λυκούργο Αγγελόπουλο, Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και ήδη σήμερα με Διευθυντή τον κ. Ευάγγελο Καπαϊδονάκη Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτη του ΙερούΜητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Ρεθύμνου.

         Λειτουργεί σε ανακαινισμένες αίθουσες στο Λόφο του Τιμίου Σταυρού, δίπλα στο Επισκοπείο της πόλεώς μας, με διδάσκοντα τον παραπάνω Διευθυντή της Σχολής και συνδιδάσκοντα τον κ. Εμμανουήλ Πρωτογεράκη, Διδάσκαλο Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου πόλεως Ρεθύμνου.

           Η έναρξη των μαθημάτων γίνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου (όπως σε όλες τις μουσικές σχολές) και το τέλος, τον Ιούνιο με την πραγματοποίηση των προαγωγικών εξετάσεων.

           Στη Σχολή διδάσκονται και τα δύο σκέλη της μουσικής μας, το Εκκλησιαστικό αλλά και το Δημοτικό, ως οι δύο όψεις του ίδιου μουσικού συστήματος. Διδάσκονται ακόμη και τα υποχρεωτικά θεωρητικά μαθήματα και solfege,  για όσους επιθυμούν την απόκτηση διπλώματος και έχουν τις σχετικές προϋποθέσεις. Η φοίτηση είναι πενταετής, με διενέργεια προαγωγικών εξετάσεων στο τέλος κάθε έτους. Η διδασκόμενη ύλη είναι η καθορισμένη από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού.

           Η Σχολή είναι πλήρως εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα λειτουργικά βιβλία (Μηναία, Παρακλητική, Τριώδιο, Πεντηκοστάριο κ.λπ.) αλλά και τα μουσικά ( Αναστασιματάριο, Ειρμολόγιο, Μουσική Κυψέλη, Μουσικοί Πανδέκτες κ.α.) από τα οποία προέρχεται η διδασκόμενη ύλη που έχει οριστεί από το Υπουργείο. Στη βιβλιοθήκη της Σχολής έχει πρόσβαση κάθε σπουδαστής που επιθυμεί να βρει στοιχεία στη αίθουσα –αναγνωστήριο.

                       Ακόμη έχει συσταθεί 25 μελής χορός που συστηματικά κάνει πρόβες, είναι πλήρως εξοπλισμένος με ράσα και πάρτες και έχει ήδη πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό συναυλιών σε εκκλησίες, Δήμους, συνέδρια κ.λπ. (περίοδοι Χριστουγέννων, Πάσχα, Πεντηκοστής, επετείου Αλώσεως κ.α.). Κυρίως όμως, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμμετοχή του χορού (πέραν των αναλογίων των ναών των διδασκόντων) σε μεγάλες πανηγύρεις Ιερών Ναών και προσκυνημάτων της Μητροπόλεως (πλέον των 10 ετησίως), όπου δίνεται η δυνατότητα στους σπουδαστές –μέλη του χορού, να αποκτήσουν πλούσιες εμπειρίες και να βιώνουν στην πράξη τα διδασκόμενα στη Σχολή.

           Μέχρι σήμερα έχουν γίνει κάτοχοι Διπλώματος 20 σπουδαστές και 3 πτυχίου-ιεροψάλτου. Επίσης 15-20 σπουδαστές (και απόφοιτοι) έχουν αναλάβει αναλόγια εκκλησιών και εξυπηρετούν ενορίες της Μητροπόλεως και ισόποσοι, ενώ έχουν τις γνώσεις δεν μπορούν να αναλάβουν λόγω επαγγέλματος και υποχρεώσεων. Στα μαθητολόγια της Σχολής που αποστέλλονται στο Υπουργείο, εγγράφονται ετησίως 40 περίπου σπουδαστές (σε όλα τα έτη).  

 

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες