Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

 

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ κ. ΕΥΓΕΝΙΟΣ

ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗΣ

ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

ΤΟΠΛΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

25 και 26 Σεπτεμβρίου 2018

   Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, κατόπιν ευγενικής και φιλαδέλφου προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, προεξήρχε των Πανηγυρικών Εορτασμών στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Τοπλού Σητείας, την 25η και 26η Σεπτεμβρίου 2018, επί τη μνήμη της μεταστάσεως «του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού, Φίλου, Επιστηθίου, Παρθένου, Ηγαπημένου, Ιωάννου του Θεολόγου».

   Αναδημοσιεύομε παρακάτω τα σχετικά με την Πανήγυρη από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

 

 

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός

στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας

 

   Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης 25 Σεπτεμβρίου ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Σητείας. Στην ακολουθία χοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, συμπροσευχουμένου του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

   Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, εκ μέρους και του Ηγουμένου και του Ηουμενοσυμβουλίου της Μονής, καλωσόρισε εγκάρδια τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο και τον ευχαρίστησε για την εξιδιασμένη τιμή και την ιδιαίτερη ευλογία να αποδεχτεί την πρόσκληση για να προεξάρχει της πανηγύρεως, ερχόμενος από την πόλη των Γραμμάτων, το Ρέθυμνο, στο ακρομονάστηρο της Παναγίας Ακρωτηριανής και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Τοπλού, και τον κάλεσε να απευθύνει λίγα λόγια για τον Ευαγγελιστή της αγάπης, ο οποίος «πλήρης ων της αγάπης, πλήρης γέγονε και της θεολογίας».

   Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την πρόσκληση «στο ιστορικό καστρομονάστηρο της Κρήτης, το οποίο συνεχίζει την πορεία του μέσα στην μακραίωνη ιστορία του πανέμορφου τούτου τόπου, ιερουργώντας μυστικά στις καρδιές των προσκυνητών όχι μόνο από την πατρίδα μας αλλά και από όλο τον κόσμο». Εξέφρασε επίσης την ιερή συγκίνηση που πλημμύρισε την καρδιά του και αναφώνησε «Μέγας ει, Κύριε, και θαυμαστά τα έργα σου, και ουδείς λόγος εξαρκέσει προς ύμνον των θαυμασίων σου», καθώς, όπως σημείωσε, αναλογιζόμαστε τα δάκρυα, τον ιδρώτα και τους κόπους των Πατέρων που στο μοναστήρι αυτό πύργωσαν την ευλάβεια τους και μεταφυτεύθηκαν από εδώ στο περιβόλι της Βασιλείας των Ουρανών, κρατώντας ανόθευτη την πίστη που φύτεψε στην Κρήτη ο Απ. Παύλος και ο πρώτος Επίσκοπός της νήσου Απ. Τίτος, παρότι πέρασαν τόσοι κατακτητές.

   Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, γνώρισμα του αληθινού χριστιανού είναι η αγάπη. Κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, τον ηγαπημένο μαθητή και επιστήθιο φίλο του Κυρίου, «ο Θεός αγάπη εστί και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ». Για να βρούμε όμως την αγάπη στις καρδιές μας και στα μάτια του κάθε αδελφού μας, απαιτείται ηρωϊκή έξοδος από τον εαυτό μας, προκειμένου να πλησιάσουμε την καρδιά των άλλων, διότι ο Ίδιος ο Κύριος είπε ότι «εφ όσον εποιήσατε εν ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε». Τέλος, ο Σεβ. κ. Ευγένιος ενθυμήθηκε την επίσκεψη της Α.Θ.Π, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου τον Νοέμβριο του 1992 στην Ι. Μονή Τοπλού, και απένειμε στον Πανοσιώτατο Ηγούμενο Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη τον Σταυρό της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου.

   Ο π. Φιλόθεος από το Παραθρόνιο ευχαρίστησε από καρδιάς τον Σεβ. Μητροπολίτη κ Ευγένιο υπογραμμίζοντας ότι, όπως η Ιερά Μονή Αρκαδίου αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο εθελοθυσίας και ελευθερίας, έτσι και η Ι. Μονή Τοπλού έχει μεγάλη εκκλησιαστική και εθνική προσφορά, και οι ευχές και οι πνευματικές παρακαταθήκες των προαπελθόντων Πατέρων της στηρίζουν τους παρόντες, αλλά και τους επιγενόμενους.

   Τέλος, κατά το δείπνο που ακολούθησε στην κατάγραφη Τράπεζα της Μονής ο απερχόμενος λόγω μεταθέσεως Διοικητής της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Εμμαν. Πάνου απένειμε στον Πανοσιώτατο Ηγούμενο Αρχιμ π. Φιλόθεο το έμβλημα της Μονάδος, εξαίροντας την αξιοσύνη, το ήθος, τα φιλόξενα αισθήματα και την εν γένει υποδειγματική παρουσία του.

   Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβε μέρος πλειάδα Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Νικηφόρος, ενώ έψαλε πολυμελής χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Καθηγητή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σητεία Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης, ο Διοικητής της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Εμμαν. Πάνου, ο Υποδιοικητής Πλωτάρχης κ. Κων/νος Παθιάκης και Αξιωματικοί της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου, ο Πρόεδρος της ΜΑΔΕΣ κ. Εμμαν Φουντοραδάκης, ο Πρόεδρος της εταιρείας Minoan Group Plc κ. Christopher Egleton και πλήθος ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής.

 

Με λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο

πανηγύρισε η Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας

 

   Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και των ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής πανηγύρισε την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, εορτή της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας.

   Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης  και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, ο οποίος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, και συνιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, με τη συμμετοχή πολλών Κληρικών.

   Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης  και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος μίλησε από καρδιάς για την αγάπη, την οποία, όπως συμείωσε, ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος διαλαλεί μέσα από τις τρεις Καθολικές Επιστολές του και το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιό του, από το σπήλαιο της Αποκαλύψεως στην Πάτμο, την Έφεσο, όπου κοιμήθηκε εν ειρήνη και μετέστη, και απ᾿ όπου πέρασε. Επίσης τόνισε τη διαχρονική αξία του πανηγυρίζοντος ακρομονάστηρου της Παναγίας Μητρός του Κυρίου μας και του ηγαπημένου και επιστηθίου μαθητή του, αγίου Ιωάννου, καθώς «όποιος δρασκελίζει το κατώφλι της Μονής γίνεται ταπεινός προσκυνητής του μακραίωνου ελληνορθόδοξου πολιτισμού και της ανεκτίμητης εκκλησιαστικής παράδοσης, και αισθάνεται στα τρίσβαθα της καρδιά του ότι κεφαλή της Εκκλησίας μας είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας, ο Οποίος διασχίζει όλη την ανθρώπινη ιστορία».

   Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε από καρδίας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, «ο οποίος άφησε τις πολλές υποχρεώσεις του στην Ιερά Μητροπολή του, ανταποκρονόμενος στην πρόσκλησή μας για να τιμήσει με την Αρχιερατική παρουσία του την πανήγυρη του αυτού ιστορικού μοναστηριού στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης». Επίσης σημείωσε τη μακρά φιλία και τον ισχυρό σύνδεσμος αγάπης που τους συνδέει από τότε που συνυπηρέτησαν στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και τον ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για τους λόγους αγάπης που απηύθυνε στο εκκλησίασμα, οι οποίοι εκπορεύονται από το περίσσευμα της αγαπώσης αρχιερατικής καρδίας του.

   Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και οι Παν/τος Αρχιμ. Πορφύριος Καναβάκης από την Ιερά Μονής Αγ. Αικατερίνης Σινά και  Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Νικηφόρος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ενώ ο Ηγούμενος της Μονής, Πανοσιώτατος Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης κατά την αρχαία παράδοση χοροστάτησε από το παραθρόνιο. Επίσης, τους ύμνους της πανηγύρεως  απέδωσαν δύο καλλικέλαδοι χοροί των ιεροψαλτών της Χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σητεία.

   Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Υποδιοικητής Πλωτάρχης κ. Κων/νος Παθιάκης και Αξιωματικοί της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου, τα Μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» και πολλοί προσκυνητές της Μονής.

 

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες